Gyógyászati részlegünkön gyógykezelések széles skálája vehető igénybe: hidroterápia, elektro- és mechanoterápia.

Magasan képzett reumatológus szakorvosaink ellenőrzik a különböző kezelések egyénre szabott, optimális összeállítását.

Gyógymasszázs

A masszázs a legősibb és leggyakrabban alkalmazott gyógykezelés. Hatására az adott területen fokozódik a keringés, csökken a fájdalom és fáradtságérzet, javul a pszichés állapot, relaxációs, izomlazító hatása miatt nagyon kedvelt terápiás mód.

Gyógykrémes masszázs

A masszázs különféle gyógykrémekkel történhet. A krémek hatóanyagaitól függően kínálunk frissítő, fájdalomcsillapító masszázst, kamillás bőrnyugtató, levendulás relaxáló, hűsítő és regeneráló masszázst a fáradt, túlterhelt izületekre.

Talpreflex masszázs

Ez a nálunk is mind népszerűbb masszázstechnika az akupresszúra kifejezetten a talpon végzett módozata. Alapja az a felismerés, hogy a lábon visszatükröződik a különböző testrészek, szervek állapota. Így a lábon lévő zónák masszírozásával pozitívan tudjuk befolyásolni a szervek működését. A masszírozás serkenti a vérkeringést a megfelelő szervekben, elősegíti a nyirokkeringést és ezáltal erősíti az immunrendszert. Hozzájárul a salakanyag kiválasztásához és fájdalomcsillapító hatása is van. Egy- két havonta végzett kezeléssel fenntartható a jó egészség, és idejében felismerhetők a korai figyelmeztető jelek.

Inhaláció

Elsősorban légúti betegségek lokális kezelésére alkalmas. A bejutott anyag aerosol formájában kerül a légutakba. Előnye, hogy gyorsan felszívódik, helyileg hat, magas koncentrációban van a megbetegedés helyén és kevesebb mellékhatással kell számolni, mint bármely más gyógyszerforma esetén. Idült légúti megbetegedéseknél, orr-, melléküreg krónikus gyulladásánál alkalmazzuk.

Oxigénterápia

Célja a szövetekben lecsökkent oxigénellátás növelése oxigén belégzésével nyugalomban illetve fizikai igénybevétel /kerékpározás, séta/ közben. Nem csak a légzési paraméterek nőnek, hanem a vér oxigéntartalmának növelése révén megnő a fizikai teljesítőképesség, a mentális aktivitás, javul a memória, az idegek ingervezető képessége.

Sóbarlang

A fürdő egyedülálló szolgáltatása az ún. sóskamra kezelés, ahol a párolgó sótartalom - Sárvári Termálkristály- fejti ki gyulladáscsökkentő hatását. Speciális mikroklíma, ahol a krónikus légzőszervi betegségek jól gyógyíthatók.

Súlyfürdő

A gerincre, izületekre ható húzóerőt használjuk ki gerincbántalmak, degeneratív izületi betegségek esetén, amikor a hosszirányú megnyúlás következtében a nyomás alá került ideg felszabadulhat, illetve a kiboltosult porckorong visszahúzódhat. Alsóvégtag- izületi zsugorodásnál a hajlított helyzetben lévő végtag nyújtása a cél.

Szénsavas kádfürdő

Szénsavgázt vezetünk különböző hőmérsékletű vízbe. Hatására a felszínes erek kitágulnak, a szervezetben kedvezőbb lesz a véreloszlás, javul a szív vérellátása, működése. Artériás, vénás keringési zavarok, szívbetegségek bizonyos eseteiben alkalmazható kezelés, de jó hatású mozgásszervi betegségekben, melyek keringési zavarral szövődtek, valamint csontritkulás esetén, illetve kondíciójavításkor is.

Sárvári termálkristály kádfürdő

Az ismert termálkristály kádfürdő formájában törgénő alkalmazásának nagyon kedvező a hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében, a meddőség bizonyos formáiban.

Iszappakolás

A természetben előforduló iszapot pakolás formájában alkalmazzuk. A szerves és szervetlen alkotókban gazdag iszap nagy hőtároló képességét és rossz hővezetését használjuk ki, amikor a krónikus, kopásos izületi- és gerincelváltozások, izomgörcsök, idült kismedencei folyamatok gyógykezelését végezzük vele.

Elektroterápiás kezelések

Az elektromos energia terápiás célú felhasználása, melyet kis-, közép és nagyfrekvenciás kezelésekre osztunk. A kisfrekvenciás kezelések közé tartozik a galvánáram, aminek fájdalomcsillapító, értágító, izomtónusra gyakorolt hatását használjuk ki terápiásan. Többféle formában alkalmazzuk, segítségével gyóert juttatunk a bőrbe, hydroterápiával kombinálhatjuk két- és négyrekeszes galvánkezelés, valamint teljes elektromos kádfürdő esetén. Használunk impulzusos áramformát, ide soroljuk a diadinamikus áramot, ami galvánáram és impulzusáram kombinációja. Élettani hatása elsősorban fájdalomcsillapítás és enyhe vérbőségfokozás. Ma a világon az egyik legelterjedtebb fájdalomcsillapító hatású elektroterápia a TENS (transzkutan elektromos neurostimuláció). Elsősorban mozgásszervi fájdalmak csökkentésére használjuk. Bénult izomszövet kezelésére szolgál a szelektív ingeráram kezelés. Mélyebb hatású a középfrekvenciás interferenciaáram. Fájdalomcsillapítás és izomtorna mellett izületi duzzanatok kezelésére, lokális vizenyők felszívódására használjuk. A nagyfrekvenciás kezelések közül leggyakrabban a rövidhullámot alkalmazzuk. Áramérzés helyett hőérzés jelentkezik, az elektróda általában nem érintkezik a kezelendő testrésszel. A helyi hőképződés értágítást, fokozódó anyagcserefolyamatokat, keringésfokozódást, izomgörcsoldást, kötőszövet fellazulást eredményez.

Lézerterápia

A fényterápia egyik speciális formája. A kezelés lényege, hogy nagy energiájú fényt kis helyre fókuszálunk, ezzel biológiai hatást váltunk ki. Elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti az adott területen a fájdalmat, a gyulladást, az izmok görcsösségét, javítja a keringést. Kombinálható egyidejűleg végzett akupunktúrás kezeléssel (lézer akupunktúra).

Ultrahang

Az ultrahang a mechanikai kezelés különleges formája. Alkalmazhatjuk közvetlenül a bőrön, de víz alatt is. Juttathatunk be vele gyógyszert kenőcs formájában a kezelendő területre. Minden olyan mozgásszervi betegségnél jó eredménnyel alkalmazható, ahol fájdalomcsillapító, értágító, görcsoldó, kötőszövetet lazító, hámosító hatást akarunk elérni.

Víz alatti sugármasszázs

Hirdroterápiás eljárás, meleg vízsugárral fürdőkádban végzett masszázs. Kedvezően befolyásolja az izomzat tónusát, javítja a perifériás vér- és nyirokkeringést. Izületi bántalom, baleseti vagy műtéti utókezelés, kondíciójavítás esetén alkalmazzuk.

Gyógytorna

A gyógytorna speciális mozgásterápia, amely a megbetegedett szerv vagy testrész funkciójának helyreállítására gyakorlatokat alkalmaz, mindig figyelembe véve az egész testet. Szakképzett gyógytornászok irányításával történik egyéni, csoportos és víz alatti gyógytorna kezelés. Specifikus kezelésnek tekinthető, mert más fizioterápiával nem helyettesíthető.

McKenzie gerincgimnasztika

Robin McKenzie által kifejlesztett terápiás módszer a gerincoszlop és az azt körülvevő izom problémáinak kezelésére. Az izületen belüli elmozdulások pozitív irányba történő befolyásolása azáltal, hogy a gerincet terhelésnek tesszük ki.

4 rekeszes galvánfürdő

Az elektromos áram és a hidroterápia kombinációja. Nem az egész testen, hanem a végtagokon alkalmazzuk a kezelést. Fájdalomcsillapító, keringésfokozó, tónusjavító hatás érvényesül.

Váltófürdő

Részfürdőként alkalmazzuk a végtagokra, váltakozva hideg és meleg vízzel. A meleg víz hatására az erek kitágulnak, a hidegre összeszűkülnek, ez a folyamat pumpaszerűen javítja a keringést az adott testrészben.

Elektromos kádfürdő

Kombinálja az elektromos áram és a hidroterápia előnyös hatásait. A kezelést különböző hőfokú vízben végezzük, leggyakrabban fájdalomcsillapításra használjuk, elsősorban olyan betegségek esetén, amelyek egyszerre több izületet, testtájékot is érintenek.

Infraszauna

Az infravörös hőkabinban kényelmes, biztonságos hőmérsékleten (35-55 fok) lehet szaunázni, mert az infravörös hőforrás nem a levegőt melegíti fel, mint a hagyományos szauna, hanem a testet, ezáltal alacsonyabb hőmérsékleten izzad a szervezet, a hatás pedig mélyrehatóbb. Kiválóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére, súlycsökkentésre, fájdalomcsillapításra valamint a cellulitisz eltüntetésére. A bőrt szebbé teszi, csökkenti a stresszt és a fáradékonyságot.

BEMER terápia

BEMER (Bio- elektro- mágneses- energia- reguláció) terápia:
A pulzáló mágneses térrel történő gyógykezelés egyre nagyobb tért hódít a fizioterápiában. Kifejezetten jó hatású csont anyagcsere- betegségekben (csontritkulás), törésgyógyulás, izületi protézis kilazulás- gátlás esetén, de egyre szélesebb körben alkalmazzák hámosító hatása miatt sebgyógyulás elősegítésére is. Jó eredményeket értek el sportsérülések, izomhúzódások kezelésében, fájdalomcsillapításban, stressz, alvási zavarok esetén.

Gyógyszeres pakolás

A bőr egyes területeire gyógyszereket juttatunk oldat vagy kenőcs formájában azzal a céllal, hogy onnan felszívódva helyi vérbőséget idézzenek elő. Összetételüknél fogva alkalmazunk fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító pakolást.

Nyirokmasszázs

A speciális masszázs során a gyengéd, körkörös, nyomó-simító mozdulatok elősegítik a nyirokszállítást, gyorsítják a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás. A nyirokmasszázs aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat. Javasolt mindenféle jóindulatú ödéma esetén, műtétek, besugárzások után.
A kezelés igénybe vétele előtt orvosi tanácsadás szükséges.

Arc-nyirokmasszázs

Az arc illetve a nyak méregtelenítésére szolgáló masszázs, amely során hatékonyan kezelhető a szem környéki és arc duzzanat. A gyengéd, körkörös, nyomó-simító mozdulatok elősegítik a nyirokszállítást, gyorsítják a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás. A kezelés igénybe vétele előtt orvosi tanácsadás szükséges.

Alsó végtag-nyirokmasszázs

Mindennapi életünk során gyakran tapasztalható alsó végtagi duzzanat és fájdalom. Ez a kezelés kiválóan alkalmas ennek csökkentésére. Speciális fogásokat alkalmazva segítjük a nyirokrendszer működését, és a szövetek méregtelenítését.

Ízületi- és lágyrész mobilizálás

A kezelés során az ízületek körüli izmokon, inakon, szalagokon alkalmazunk klasszikus masszázstechnikákat összekapcsolva az adott rész nyújtásával és ízületkímélő mobilizálásával. A fogásokkal pozitív irányba befolyásoljuk az adott terület tónusát, nagyon kellemes, ellazult, fájdalommentes állapotot érhetünk el.
Alkalmazása javasolt az ízületi kopások különböző stádiumaiban, traumák, műtétek utáni mozgásbeszűkülés esetén.